Sya ontwikkelt chemische stoffen

Beroep

Chemisch analist

Opleiding

hbo Chemie

In matrassen, dashboards en zonnepanelen zit een deel van mijn werk!

In het schuim in matrassen, in dashboards van auto’s en in de cellen van zonnepanelen zit een  deeltje van Sya’s werk.

Ze ontwikkelt en verbetert chemische producten voor bedrijven en fabrieken. De producten vormen meestal een klein, maar belangrijk onderdeel van iets groters: matrassen, auto’s of computers. Soms is er iets niet goed: het schuim in een matras zakt te snel in of het verkleurt. Sya onderzoekt hoe dat komt. Ze probeert een puzzel op te lossen. Iedere analist zoekt naar een stukje van die puzzel. Soms is de puzzel makkelijk, soms moeilijk.

Sya werkt bij Dow Chemical. Bij Dow maken ze halffabricaten. Dow maakt het ene stofje. Een ander bedrijf levert een ander stofje. Van de twee stofjes maken ze het schuim voor een matras.

‘s Ochtends bekijkt Sya eerst de metingen die ‘s nachts automatisch gedaan zijn. Ze kijkt naar hoe de teststof er diep van binnen uit ziet.  Alle stoffen bestaan uit moleculen. De moleculen zitten aan elkaar. Als de stof verwarmt gaan de moleculen anders aan elkaar zitten. Sya vergelijkt de stofjes met een armband met schakels en kralen. Ze kijkt welke kraal aan welke schakel zit. Ze schrijft alles nauwkeurig op. Soms is de stof door de test helemaal veranderd. Ze bedenkt wat dat betekent. Soms duurt dat een uurtje, soms dagen.

Sya houdt van de afwisseling van haar werk. Samenwerken met collega’s vindt ze ook belangrijk. Ze heeft veel contact met mensen in Zwitserland, Spanje en Amerika. In haar afdeling werkt ze met mensen uit tien verschillende landen. Sya begeleidt ook stagiaires. Ze is trots als ze hun diploma halen met haar hulp.

Na de havo studeerde ze Chemie (analytisch) op het hbo. Op de havo had ze een natuurprofiel met wiskunde, scheikunde en biologie. Chemie biedt veel mogelijkheden omdat je behalve de exacte vakken ook economie en taal krijgt.