Sylvia adviseert onderzoekers

Beroep

Community manager onderzoek, SURFnet

Opleiding

Biologie/Biomedische wetenschappen

‘Ik vind het leuk om betrokken te zijn bij vernieuwend onderzoek!

Sylvia helpt graag mensen met het oplossen van problemen. En dat doet ze als manager Onderzoek bij SURFNet ook.

Sylvia’s werkdagen bij SURFNet zijn heel afwisselend. De ene dag heeft ze veel vergaderingen, dan weer zit ze veel achter haar bureau. Weer andere dagen reist ze door het land met de trein of zelfs naar het buitenland. Ze gaat dan op bezoek bij universiteiten, universitair medische centra (ziekenhuizen) of hogescholen.

Ze praat daar over hoe SURF kan ondersteunen bij onderzoeken. Over hoe het de onderzoekers, onderzoeksprojecten en de afdelingen die bij de onderzoeken ondersteunen kan ondersteunen. Bij grote onderzoeksprojecten moeten vaak veel gegevens worden verzameld waar weer veel rekenwerk aan moet gebeuren.

De hoeveelheid gegevens kan zo groot zijn dat je ze niet meer met de hand of met een simpele computer kunt analyseren. Sylvia brengt de onderzoekers dan in contact met de juiste mensen. Bijvoorbeeld bij SURFsara. Daar hebben ze allemaal grote rekenmachinerie staan, bijvoorbeeld de supercomputer Cartesius. Onderzoekers in Nederland kunnen daar gebruik van maken.

Als de onderzoekers binnen Nederland of internationaal willen samenwerken met andere onderzoekers zorgt Sylvia er ook voor dat de juiste mensen bij SURFNet en in de andere landen die erbij betrokken worden. Die regelen dan bijvoorbeeld snelle netwerkverbindingen zodat de onderzoekers op een veilige en snelle manier gegevens met elkaar kunnen delen.

‘Het is in ieder geval veel praten, afstemmen en regelen’, zegt Sylvia. ‘Maar het leukste en bijzonderste aan mijn werk is dat ik kan samenwerken met onderzoekers die vernieuwend onderzoek doen. Onderzoek dat vaak nog door niemand anders gedaan is’, aldus Sylvia.”

Na het gymnasium heeft Sylvia eerst een jaar een biomedische opleiding gedaan in Utrecht. Daarna studeerde ze een jaar biologie en stroomde door naar Biomedische Wetenschappen aan de Universiteit Utrecht.

Voor haar promotie heeft ze kankeronderzoek gedaan bij biofarmacie, farmaceutische wetenschappen, ook aan de Universiteit Utrecht.

Met de opleiding biomedische wetenschappen kun je bijvoorbeeld ook biomedisch wetenschapper, artsenbezoeker, biomedisch technoloog of medisch laborant worden, maar dus ook iets in de ICT gaan doen.