Tessa bedenkt hoe je kaas kunt verbeteren

Beroep

Voedingstechnoloog

Opleiding

hbo Voedingsmiddelentechnologie

Tessa is Nederlands Kampioen kaaskeuren. Daar is ze heel trots op. Ze is de eerste vrouw die de Gouden Kaasboor heeft gewonnen. In de 53 jaar daarvoor won altijd een man deze belangrijke kaaskeurwedstrijd.

´In de wedstrijd geef je van 10 onbekende kazen aan welke kaassoort het is´, vertelt Tessa. ´Maar ook welke leeftijd de kaas heeft. En welke kwaliteit. Maar je moet ook vertellen of hij misschien te zout of te zuur of te bitter is. Of dat de kaas misschien wel een beetje naar zeep smaakt.´

Tessa werkt als technoloog bij zuivelbedrijf FrieslandCampina. Dat betekent dat ze allerlei berekeningen maakt om de kaas verder te verbeteren. Tessa vindt het heel interessant om veel van een product en het maakproces te weten. En ze vindt het leuk dat ze bij FrieslandCampina echte producten maken. Producten die je kunt eten en die nog lekker zijn ook.

Recept aanpassen
Elke ochtend controleert Tessa eerst of de productie van de kaas of melk van de avond en nacht goed is gegaan. Als er ergens iets is misgegaan kijkt ze samen met haar collega´s hoe ze dat kan oplossen. Daarna doet ze verschillende dingen. Ze berekent hoe ze de kaas kan verbeteren. Of ze past een bestaand recept aan. Ze zoekt uit waarom het gewicht van de kaas soms niet klopt. ´Af en toe ben ik net een detective als ik een probleem op moet lossen´, zegt Tessa.

‘Soms gaat er iets mis met een van de ingrediënten, zoals zuursel. Daarin zitten goede bacteriën. Dan wordt de kaas niet zuurder. En dat is wel nodig voor de houdbaarheid. We zoeken dan uit of het aantal bacteriën misschien niet goed gegroeid is. Of dat de ze tijdens het proces zijn doodgegaan.’

Tessa werkt samen met haar collega’s op de fabriek. Dat zijn de mensen die de melk behandelen en kaas echt maken. Ze werkt ook met mensen van de andere afdelingen, zoals de kwaliteitsafdeling. En met collega’s van de onderzoeksafdeling. Daar bedenken ze nieuwe producten en processen.

Na het vwo heeft Tessa eerst de hbo-opleiding Voedingsmiddelentechnologie gedaan. Haar specialisatie was Zuivel & Bakkerij.

Verder krijg je bij deze studie alle exacte vakken die je al kent, natuurkunde, scheikunde, biologie, wiskunde. Maar dan wel allemaal toegepast op levensmiddelen. ‘Nieuw voor mij was proceskunde. Hier kijk je hoe machines gebruikt worden om de producten te maken. Ook leer je om te beoordelen hoe goed of slecht ze dat doen. Je leert zelfs hoe je ze kunt verbeteren of bedenken.’