Vanessa onderzoekt hoe mensen met robots omgaan

Beroep

Hoogleraar sociale robotica

Opleiding

Bedrijfsinformatiekunde

Vanessa heeft de leukste baan die er bestaat, vindt ze: Samen met haar promovendi bouwt ze sociale robots om mensen in allerlei situaties te helpen.

‘Ik was duidelijk geen bèta-meisje vanaf mijn geboorte en toch kon ik de studie Bedrijfsinformatiekunde afronden en heb ik er nu mijn vak van gemaakt! Misschien denk jij net als ik destijds dat technische vakken niet voor jou zijn. Dat het moeilijk is en dat de beroepen erna saai en steriel zijn’. Maar volgens Vanessa is niets minder waar. Vroeger kwamen robots alleen voor in fabrieken of in de industrie. Je zag ze nauwelijks. Nu zie je ze steeds vaker in het dagelijks leven. Op scholen, in ziekenhuizen en heel veel andere omgevingen. Vanessa doet onderzoek naar hoe robots met mensen kunnen omgaan in het dagelijks leven. Wat moet je weten van een mens en een robot zodat ze goed met elkaar om kunnen en willen gaan? Dat zijn vragen die Vanessa graag wil beantwoorden. Ze denkt de hele dag na over hoe je technologie kan integreren in het dagelijks leven en daar heb je mensen voor nodig. Wat moet je weten van een mens om ze met robots te laten werken?

Vanessa had geen wiskunde B en Natuurkunde in haar pakket en wilde eigenlijk Engels studeren. Haar vader vond dat ze iets met computers moest gaan doen. Bedrijfsinformatiekunde aan de universiteit van Amsterdam bleek te kunnen met wiskunde A en sprak haar wel aan.

Vanessa dacht dat dat wel helemaal niet zou lukken en dat ze na een jaar dan toch Engels zou kunnen gaan studeren… of Antropologie. Maar ze haalde haar eerste jaar. Het jaar daarna ging ook redelijk. In jaar drie viel het kwartje. Het ging haar goed af en ze kreeg er plezier in. Het ontwerpen van interactieve technologie voor buitenlandse markten vond ze interessant. Hoe ontwerp je software voor de Aziatische markt? Hoe maak je technologie bruikbaar? Welke sociale aspecten van de informatica zijn van belang om technologie geaccepteerd te krijgen? Met die vragen hield ze zich bezig voor haar afstuderen in Australië.

Tegenwoordig heb je om Informatica te studeren aan de universiteit Wiskunde B nodig. Informatiekunde kan je ook doen met alleen Wiskunde A.