Vivian ontwerpt wegen en bruggen

Beroep

Infrastructuur Project Manager

Opleiding

Architectuur, stedenbouw & bouwwetenschappen

Met eigen handen een gebouw uit de Romeinse tijd weer opbouwen. Vivian deed dat toen ze meewerkte aan een renovatieproject in Italië.

Nu werkt ze bij Arup, een groot bouwkundig- constructiebedrijf. Haar werk is onderdeel van een groot ontwerp-, bouwproces. Architecten, constructeurs tekenaars, aannemers, klanten en de gemeente werken hierin samen. Vivian werkt vooral aan wegen, en bruggen. Rijkswaterstaat is de belangrijkste klant.

Aan het begin van een werkdag maakt Vivian een lijst met de taken van die dag:
1) Ontwerp van brug A maken
2) Tekeningen van project B controleren
3) Ontwerp bespreken met constructeurs
4) Bijhouden welke uren ze aan welke taken besteedt.
Ze doet veel verschillende dingen op één dag. Het leukste vindt ze ontwerpen, omdat je dan echt je hersenen laat kraken. Het minst leuk is het om een vergadering met veel verschillende personen te plannen. Dat is vaak een hele klus. Er is altijd wel iemand die niet kan.

Vivian wil meer bezig zijn met de technische kant van de architectuur: ontwerpen, materiaalkeuze en constructie. Ze wil meer leren over 3D-tekenen op de computer. Uiteindelijk wil ze bouwprojecten leiden. Dan moet je alles regelen wat met het bouwen van een weg, of brug te maken heeft.

Vivian studeerde Architectuurwetenschappen aan een Italiaanse universiteit! Daarna studeerde ze in Delft: Architectuur, stedenbouw en bouwwetenschappen (Architecture, Urbanism and Building Sciences).

Vivian wist al heel vroeg dat ze een architectuuropleiding wilde doen. Ze is gek op bouwen, het creëren van ruimte. Zowel binnen als buiten. Op het vwo koost ze daarom voor de natuur- en techniekvakken, natuurkunde en wiskunde. Die heb je nodig om zo’n opleiding te doen.

Behalve architect, kan je met deze opleiding ook op hele andere dingen doen: je kunt bij een adviesbureau werken of bij de overheid.”