Wieteke verbetert zonnepanelen

Beroep

Onderzoeker Nano-technologie

Opleiding

Natuur- en Sterrenkunde

Ik heb veel ruimte om zelf dingen te ontdekken!

Duurzame, schone energie wordt steeds belangrijker. Daarom zie je steeds vaker zonnepanelen op gebouwen. Zonnepanelen bestaan uit zonnecellen.

Wieteke onderzoekt hoe zonnepanelen efficiƫnter gemaakt kunnen worden. Nu wordt nog maar 31% van het zonlicht in een zonnecel omgezet in elektriciteit. Met behulp van nano-technologie onderzoekt Wieteke hoe je meer zonlicht in elektriciteit kan omzetten.

In nano-technologie maak je materialen heel klein: ongeveer 1000 x kleiner dan de dikte van een haar. Wanneer je dit doet, kunnen er vreemde effecten optreden.

Zonnepanelen zijn gemaakt van silicium. Dat is eigenlijk zand. Wanneer je silicium heel klein maakt (op nano-schaal) en het in een zonnepaneel stopt, blijkt dat die siliciumdeeltjes ineens veel beter licht in elektriciteit kunnen omzetten.

Wat maakt onderzoek interessant?
Het interessante aan onderzoek doen is dat je nieuwe dingen ontdekt. Je lost steeds weer een stukje van de puzzel op. Door veel experimenten te doen is Wieteke erachter gekomen hoe je zonnecellen met nano-technologie efficiƫnter kan maken.

We weten alleen nog niet hoe dit precies werkt. We weten dat het werkt, maar niet hoe het werkt. Je probeert dus de antwoorden te vinden op vragen die nog niemand heeft opgelost. Wieteke vindt dat een enorme uitdaging.

Als onderzoeker zit je niet alleen in een laboratorium. Wieteke geeft ook les aan studenten. Ze schrijft artikelen en bezoekt congressen. Ze is omringd door mensen die ook allemaal proberen de wereld om ons heen te begrijpen.

‘We doen elke keer nieuwe ontdekkingen. Telkens komen we een stapje dichterbij. Het is ontzettend leuk om daaraan bij te kunnen dragen.’ zegt Wieteke.”

Toen Wieteke na het vwo, Natuur- en Sterrenkunde ging studeren aan de Universiteit van Amsterdam, leerde ze dat er heel veel dingen zijn die we nog niet begrijpen.

Natuurkunde op de universiteit is heel anders dan op de middelbare school. Op de middelbare school leer je hoe modellen werken en hoe je formules moet gebruiken. Op de universiteit leer je juist dat er veel is dat we nog niet weten. Er is veel ruimte om zelf dingen te ontdekken.