Zekiye haalt nieuwe klanten binnen

Beroep

Accountmanager Logistiek

Opleiding

mbo Manager Havenlogistiek

Ik houd van de afwisseling van mijn werk!

Heb jij wel eens bedacht hoe de banaan die jij eet in Nederland komt? Of die mobiele telefoon uit Taiwan? Of de kleding die je draagt die gemaakt is in China of India?

Zekiye werkt voor een logistiek bedrijf, de rederij Evergreen-shipping. De schepen van Evergreen shipping verschepen producten van de ene kant van de wereld naar de andere kant. Wanneer een Nederlandse klant een contract afsluit met bijvoorbeeld een Chinese koper, komt Evergreen in beeld. Zij regelen het (zee)transport van het product. Evergreen heeft veel schepen waar verschillende hoeveelheden containers op kunnen. Denk maar aan 16.000 20DV containers. Dit zijn enorme schepen die niet verder dan de haven van Rotterdam komen. Zekiye werkt op de sales (verkoop)afdeling. Die is er om klanten binnen te halen. De klanten zijn producenten van kleding, schoenen, accessoires, meubelen, maar ook exporteurs van tropisch fruit en planten, of tussenpersonen.

Op de salesafdeling maakt Zekiye offertes op en ze kijkt hoe ze klanten kan binnenhalen. In een offerte staat hoeveel het een klant kost om bijvoorbeeld een speciale lading (auto’s, scheepsonderdelen, machine e.d.) te laden. Zekiye spreekt meestal tarieven af die voor langere tijd gelden. Dan gaat een klant minder snel naar een andere rederij als die toevallig iets goedkoper is. Zekiye belt veel, maar alleen bellen is niet genoeg. Ze bezoekt vaak beurzen, zowel in Nederland als in het buitenland. Ze gaat ook langs bij klanten. De zaken worden vaak tijdens een lunch of diner besproken. Zekiye houdt van de dagelijkse afwisseling. De grootste uitdaging is om veel klanten binnen te halen! Zelfs in tijden van economische crisis. Want dan lopen de vraag en het aanbod terug en zoeken de klanten goedkopere opties. Zekiyes afdeling werkt samen met collega’s van de boekingsafdeling, documentatie, de financiële afdeling en de planners.

Elke collega is nodig om het proces vanaf het begin goed te blijven volgen. De een stuurt een offerte uit en de ander de facturen. Alle afdelingen zijn nodig, zonder een van de afdelingen, kan het bedrijf niet functioneren!

Na haar eindexamen vmbo deed Zekiye de mbo-opleiding tot manager havenlogistiek op het Scheepvaart & Transportcollege.
Nadat ze deze opleiding had afgerond studeerde ze door aan de hbo-oplieding Logistiek & Economie van de Hogeschool Rotterdam. Zekiye is een echte Rotterdammer. In Rotterdam draait het om de haven. Ze had het zonde gevonden om niet in de zeevaart te werken of door te leren.